Nov 20, 2012

Donating my blood

Today is I create my own history in my life. May be it's not special for everyone but for me it's challenging ! Yeah !
20/11/2012, on 11 am, for my 1st time in my life, I donor my blood. (>_<) Yiepeeeeeee !!!!!
Sebenarnya dah beberapa kali I tergerak hati nak derma darah, tapi kekuatan masih tak ada untuk menderma. Hari ini dekat foyer library campus I, ada satu kempen derma darah sedang dijalankan. I melangkah ke kaunter pertanyaan, MA disana cukup mengalu-alukan kedatangan aku untuk menderma darah. 
Selain itu, ramai juga yang lalu lalang di booth tersebut tapi tak semua berminat untuk menderma. Ada yang berminat, tapi berat badan pula tidak mencukupi. I pula? Segala-galanya cukup, terlebih berat pun ada! OMG! I need to lose my weight for 10kg. (=_=''). 
Time menderma darah baru aku tahu kumpulan darah aku adalah AB positif. Hohohoho.. Aku googlelah dalam internet keistimewaan orang yang berdarah AB positif nie. Rupa-rupanya, kumpulan darah turut boleh dikaitkan dengan personaliti kita.

FAKTA MENGENAI KUMPULAN-KUMPULAN DARAH TERTENTU.
  • Darah A hanya dapat menderma kepada mereka yang berdarah A dan AB  sahaja. Darah A dapat menerima darah A dan O.
  • Darah B pula hanya dapat menderma kepada mereka yang berdarah B dan AB. Darah B ini boleh menerima darah B dan O sahaja.
  • Darah AB pula dikenali sebagai PENERIMA UNIVERSAL kerana dapat menerima darah A, B, AB dan O. 
  • Darah O pula dikenali sebagai PENDERMA UNIVERSAL kerana dapat menderma ke semua jenis darah A, B, AB dan O.
RAHSIA KUMPULAN DARAH.

JENIS DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri.

Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.

Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun.

Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat.

Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.

Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

JENIS DARAH A
Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan.

Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat.

Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

JENIS DARAH B
Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan.

Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri.

Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.

Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

JENIS DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini.

Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda.

Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.

Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.

~COPY~

p/s: Hohohoho, siapa lagi yang memiliki darah AB seperti I ? 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...